Begin 1

Begin 1

Lieve Mensen,

De dagen aan het meer waren werkelijk geweldig. Men vertelde me dat het in weken niet zo’n prachtig weer was geweest, dus daar heb ik lekker van kunnen genieten. Weer thuisgekomen kon ik jammer genoeg niet meteen aan het werk omdat m’n darmen nogal van slag waren. Maar goed, ik had nog genoeg om voor te bereiden wat betreft het kopen en inpakken van kadootjes voor enkele kinderen van hun Padrinos, het vertalen van brieven en veel schema’s maken op de pc zodat ik elke keer als ik iets gedaan heb dat meteen kan noteren. Heel veel dingen die ik vooraf in Nederland niet kan doen. Bedankt Lotte voor de tip; m’n darmen reageerden zo snel dat ik binnen een dag aan het werk kon.

Ik heb een rekening geopend hier op de bank, zodat ik niet met al dat geld over de markt hoef. Ook niet geheel ongevaarlijk natuurlijk. Er is me nog nooit iets gebeurd en dat wil ik graag zo houden. Er wordt hier nog met cheques gewerkt, van automatische overschrijvingen of internet bankieren hebben ze hier nog niet gehoord. Gelukkig hebben de mensen waar ik al jaren de spullen koop vertrouwen in me en kan ik dat zo regelen.

Mayra, de kapster die vorig jaar alle kinderen geknipt heeft, wil dat dit jaar weer heel graag doen. Nu nog vragen of dat op dezelfde plaats mag als vorig jaar en dan als het kan ook wat eerder dan vorig jaar. Zodat niet alles de laatste week hoeft.

Een andere voorbereiding die ik op advies getroffen heb is het inschakelen van iemand die met me meegaat naar de gezinnen die het meest afgelegen wonen. Claudia en Ismenia waren nogal geschrokken toen ze in het afgelopen jaar enkele gezinnen hadden bezocht om de tussenrapporten van de kinderen op te halen. Ze hadden niet in de gaten dat ik op die plaatsen altijd alleen liep en omdat dat niet de minst gevaarlijke gebieden blijken te zijn heb ik hun advies toch maar opgevolgd.  Ik ben meer bang van de honden hier dan van de mensen; en wil ook niet met angst rondlopen, want dan kan ik niet werken.

Maar goed, ik heb Rudy gebeld en gevraagd of hij elke zondag zolang als dat nodig is met mijn mee wil gaan. Rudy is een van de oudste studenten in mijn project en zegt altijd dat wanneer hij  mij ergens mee kan helpen dat ik maar hoef te bellen. Rudy werkt van maandag t/m zaterdag in de bussen van ’s morgens 6 tot ’s avonds 8 uur. Hij verdient daarmee ongeveer € 20 per week; waarvan hij de helft aan zijn ouders geeft. Rudy heeft nog 10 broertjes en zusjes en is zelf een van de oudsten in het gezin. Op zaterdag gaat hij naar school en op zondag maakt hij zijn huiswerk. Dolgelukkig met de kans die hij gekregen heeft via Padrinos om een opleiding te volgen. En omdat de school nog niet begonnen is, is hij nu mijn privé – gids.

We zijn zondag middag voor het eerst samen op pad geweest. Rudy is een rustige jongen, zonder poespas die iig de honden voor me in de gaten houdt. Leuk om weer bij de mensen te komen. En echt heel leuk om namens de Padrinos de kadootjes in welke vorm dan ook aan de kinderen te mogen geven. Dat is altijd een groot feest. Sommige gezinnen waren al een beetje ongerust of ik nog wel zou komen omdat ze nog niets van me gezien of gehoord hadden. Sommige kinderen zijn met een prachtige puntenlijst over naar het volgende schooljaar en ’n enkeling moet het schooljaar nog eens over doen. Dat kan gebeuren natuurlijk. De families die vorig jaar voor het eerst in het project kwamen zijn dolgelukkig dat ze dit jaar weer hulp krijgen. De kinderen die vorig jaar naar Brillo del Sol, de school voor speciaal onderwijs,  zijn gegaan zien er stukken beter en gelukkiger uit. Het is ook wat als je niet mee kunt. Ik heb inmiddels wel begrepen dat de school in San Pedro niet geheel zonder problemen kan beginnen, er zijn te weinig leerkrachten en teveel kinderen. Elke leerkracht zal minstens 50 kinderen in de klas krijgen. Ga er maar aan staan. En als je dan niet zo goed mee over kunt als kind dan val je mooi buiten de boot. Voor bijles of extra aandacht is hier echt geen tijd.

De eerste afspraken om naar de markt te gaan zijn alweer gemaakt. Het ene kind is harder gegroeid dan het andere; het ene gezin is zuiniger op de spullen dan het andere; maar ze zijn me allemaal even dierbaar. Er zijn ook kinderen gestopt met school. Die wilden liever gaan werken en niet meer studeren. Dat is altijd een keuze die ze zelf maken. Wij kunnen het alleen maar aanreiken en als ze slim zijn pakken ze het met beiden handen aan, maar als ze andere keuzes maken dan moeten we dat respecteren. Er zijn er ook die het afgelopen jaar halverwege gestopt zijn; zijn gaan werken om geld te verdienen omdat er niet genoeg te eten was voor het gezin, of omdat de huur niet meer betaald kon worden. En die kinderen willen graag dit jaar weer opnieuw beginnen. Het is een ander land, een andere cultuur.

 

Lieve groet Mieke