Marian Mattelè

Marian en JuliaBegin januari 2014 zat ik tijdens één van de “sunday-dinners-only-for-women” (georganiseerd door een Amerikaanse vrouw die al jaren in Antigua woont) naast Mieke. Puur toeval. Wij waren de enige twee Nederlanders in de groep van twaalf vrouwen. Al snel hadden we wat persoonlijke informatie uitgewisseld en wisten we ook van elkaar wat ons naar Antigua had gevoerd. Ik had elke dag Spaanse les en deed daarnaast wat vrijwilligerswerk en Mieke was daar voor haar jaarlijkse bezoeken aan de families van haar “mimariposa” project. Spontaan vroeg zij of ik de volgende middag met haar mee wilde gaan. Ik was benieuwd naar haar werkwijze en naar de contacten met deze arme Guatemalteekse mensen, dus ik reageerde enthousiast.

Er stonden drie adressen in San Pedro op het programma. Mieke had me enigszins voorbereid op wat ik te zien zou krijgen, maar toch werd ik verrast door de armoedigheid en de sobere leefomstandigheden van de families hier. Toch waren de kinderen blijmoedig en vrolijk. Zij weten natuurlijk niet anders. Mieke werd elke keer enthousiast verwelkomd en de kinderen waren erg blij met hun brief, foto’s en kleine presentjes van hun “padrina’s”. Mieke besprak de schoolvorderingen en trots werden rapporten overhandigd. Daarna werden er afspraken ingepland om de benodigde nieuwe schooluniformen, schoenen, gymkleding e.d. te kopen voor het komende schooljaar. Bij elk gezin hebben we ongeveer een uur doorgebracht. Ik vond het ontroerend om te zien hoe dankbaar de families waren met de hulp van Mieke’s stichting en hoe blij de kinderen reageerden.

Na ons bezoek aan de drie gezinnen besloot ik ter plekke om sponsor te worden van Julia van 11 jaar, één van de meisjes uit het tweede gezin. We zijn terug gegaan en ik heb Julia zelf verteld dat ik graag haar “madrina” wilde worden. Zij straalde, ik straalde en Mieke maakte deze mooie foto van ons….

Ik ben er van overtuigd dat het geld goed besteed wordt; dat al het sponsorgeld ten goede komt aan de kinderen van families die anders niet de mogelijkheid hebben om deze schoolbenodigdheden te kopen.

Mieke, ik denk dat ik je nog wel eens in Antigua tegen zal komen, want ik wil Julia in de toekomst toch nog eens , eventueel samen met jou, een bezoek brengen!

Ik vond het fantastisch dat ik jou daar heb ontmoet. Nogmaals bedankt dat je mij met je gezinnen hebt laten kennismaken. Ik vond het een bijzondere ervaring. Veel succes met je “mimariposa” project!

Lieve groet,
Marian Mattelé

Zutphen