Update

Lieve Mensen,

Een update wat betreft de schoolsponsoring van de Padrinos.

Dit jaar heb ik 16 nieuwe kinderen mogen verwelkomen in het project.

Alan Rogelio 10 jaar

Alan Rogelio 10 jaar

Angel Leonardo 6 jaar

Angel Leonardo 6 jaar

Axel 7 jaar

Axel 7 jaar

Evelyn 13 jaar

Evelyn 13 jaar

Jaqueline Estefania 5 jaar

Jaqueline Estefania 5 jaar

Kimberly Maribel 12 jaar

Kimberly Maribel 12 jaar

Ligia Amanda 7 jaar

Ligia Amanda 7 jaar

Marayca Judith 6 jaar

Marayca Judith 6 jaar

Maria Victoria 7 jaar

Maria Victoria 7 jaar

Priscila Isabel 6 jaar

Priscila Isabel 6 jaar

Ronald Emanuel 6 jaar

Ronald Emanuel 6 jaar

Sandra Patricia 15 jaar

Sandra Patricia 15 jaar

Walter Waldemar 8 jaar

Walter Waldemar 8 jaar

Wilmer 14 jaar

Wilmer 14 jaar

Yonathan Rocael 8 jaar

Yonathan Rocael 8 jaar

Evelin Yessena 10 jaar

Evelin Yessena 10 jaar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In totaal worden dit jaar 92 kinderen in 34 gezinnen in 6 verschillende dorpen in Guatemala (Jocotenango, San Felipe, San Pedro las Huertas, Ciudad Vieja, Ciudad Dueñas, San Cristobal el Bajo, San Lorenzo, San Isidro) gesponsord door 71 Padrinos in 8 verschillende landen (Nederland, België, Duitsland, Spanje, Denemarken, Canada, USA, Engeland)

Drie kinderen moeten het schooljaar overdoen; duidelijk minder dan andere jaren. Een kind gaat naar het speciaal onderwijs en was na twee weken al zo veranderd dat ze elke dag met veel plezier naar school gaat en blij vertelde dat ze nu vriendinnetjes heeft. Een meisje heeft een andere opleiding gekozen en een derde kon het gewoon niet halen. Een jongen is gestopt omdat hij liever gaat werken; met een jongen ben ik gestopt omdat hij voor de tweede keer het schooljaar over moest doen (en dat is voor mij een reden om met de sponsoring te stoppen wanneer er geen speciale dingen gebeurd zijn, bijv. door ziekte).

Vorige week hebben we een reünie gehad met alle ouders die konden komen.Het mooie van deze reünie was dat op een moeder na iedereen op tijd was; de reünie mocht gehouden worden in het huis van een mijn gezinnen. Sommige moeders brengen hun jongste kinderen mee en dat maakt het wel gezellig. Nadat ik iedereen verwelkomd had nam Ismenia (die sinds vorig jaar de contactpersoon is) het woord en ze vroeg aan alle mensen die op dat moment aanwezig waren of ze mee wilden bidden voor mij, voor alle Padrinos en al onze families waar ook ter wereld. Dat we allemaal gezond mogen blijven en uit dankbaarheid dat van zoveel kinderen en families in Guatemala het leven veranderd door de ondersteuning van scholing.

Dat was wel indrukwekkend want Ismenia bad hardop en heel veel andere moeders ook omdat ze een ander geloof hebben en dus andere woorden gebruiken. Maar allemaal met dezelfde intentie. Al die stemmen door elkaar. Voor mij, voor jullie, Padrinos en alle mensen die dit project ondersteunen. En in koor eindigde iedereen met “amen”. Dat raakte me wel.

Ik had twee gasten uitgenodigd; een van een mini-project in San Pedro, omdat daar de meeste families wonen, en nog een keer iemand van de fabriek van de waterfilters omdat er weer een aantal nieuwe gezinnen zijn en die weten nog niet hoe ze de filter moeten gebruiken en onderhouden. Het kleine project in San Pedro heet Mi Escuelita (mijn schooltje) en geeft extra bijlessen aan alle leerlingen van het basis- en voortgezet onderwijs die dat willen/nodig hebben.

De meeste mensen weten niet van het bestaan van deze mogelijkheid, en veel kinderen hebben dat wel nodig omdat de klassen op de basisschool vaak erg groot zijn en de leerkrachten geen tijd hebben om extra aandacht te geven aan de kinderen die dat nodig hebben.

De kinderen die ’s middags naar school gaan kunnen ’s morgens komen en andersom. Ze kunnen hun huiswerk meebrengen en daar maken en dus die extra begeleiding en uitleg krijgen. De kosten daarvoor zijn € 1 per jaar, dus geen reden om het niet te doen. Er zijn veel kinderen die zonder ontbijt van huis gaan en aan alle kinderen wordt een beker warme rijstmelk en een tortilla gegeven, zodat ze toch iets in hun maag hebben. Ze moeten het wel serieus nemen en het hele jaar komen, net als op een gewone school. Ik denk en hoop dat er nu meerdere gezinnen gebruik van gaan maken.

Wat de filters betreft: dat was ook goed dat ik iemand uitgenodigd had. De moeders die al jaren hun filter gebruiken hoorden toch weer nieuwe dingen en de moeders van de nieuwe gezinnen kregen uitleg hoe de filter te gebruiken en te onderhouden. Dat zijn altijd heel interessante dingen.

Omdat voor de mensen die al een filter hadden alleen de binnenpot vervangen hoefde te worden, en de nieuwe families een complete filter nodig hebben, kon iedereen na afloop langs komen om hun bestelling op te geven. Bedankt iedereen die hieraan bijgedragen heeft. Bedankt Maya dat je voor jullie verjaardag vorig jaar een bijdrage aan je gasten had gevraagd voor Mimariposa.

Zoals je weet is die extra donatie gebruikt voor extra filters.

Ze zijn inmiddels besteld, worden in het gezin waar de reünie was afgegeven en alle moeders kunnen de filter daar ophalen.

Zoals altijd na afloop hebben (bijna) alle moeders nog wel een rekening die ingeleverd moet worden, moet er nog geld gegeven worden voor boeken die eerder niet op de lijst stonden, en worden de laatste briefjes en tekeningen ingeleverd voor de Padrinos.

Sommige komen met de boodschap dat de kinderen geen tijd hebben om iets te maken of dat ze zelf geen tijd gehad hebben om een kopie te laten maken. Het klinkt misschien een beetje streng maar ik heb die moeders wel duidelijk gemaakt dat ik alles binnen 3 dagen moest hebben omdat ik anders niet doorga met de sponsoring volgend jaar.

Als we een afspraak hebben op de markt om alle inkopen te doen staan ze er ook en de dingen die ik vraag kosten helemaal geen geld. Dat is wel het minste wat ze kunnen doen. Ik kreeg duidelijk ondersteuning van enkele moeders. De mensen in Guatemala hebben soms duidelijk wat druk nodig; ik ben er tenslotte maar een beperkte tijd en je kunt niet blijven zeggen dat je het mañana wel zult doen. Ik sprak af dat ik op een dag en een bepaalde tijd in het centrum van San Pedro zou zijn en dat iedereen dan de kans zou hebben om de dingen af te geven die ik nog niet had.  En dat was gelukt.

Sommige moeders (want daar heb ik toch het meest mee te maken) hielden nog een hele speech voor me. Om te zeggen dat ze echt zo dankbaar zijn voor de hulp bij de scholing van hun kinderen. Ze willen dan ook dat hun kinderen deze hulp met beide handen aanpakken, want anders zouden ze nooit verder kunnen komen dan de basisschool, als ze dat al halen.

Op zo’n moment realiseer ik me ook pas weer wat het teweeg kan brengen in een gezin. Veel meer dan ik of wie dan ook zich kan bedenken. Er zijn mensen hier in Guatemala die elke dag samen met hun kinderen bidden voor mij, hun Padrinos en alle mensen eromheen. Uit dankbaarheid en met de hoop dat we in goede gezondheid mogen blijven.” Wij kunnen jullie nooit terugbetalen; bidden is het enige wat we kunnen doen, en dat doen we met heel ons hart,” zei een van de moeders tegen mij.

Lieve groet Mieke.