Mario Macario

Lieve Mensen,

En dan Mario Macario; ook een van de studenten waarvan ik ooit wel eens dacht dat het “niks” zou worden. vorig jaar heb ik er een verhaal over geschreven, dat we samen naar de bank geweest waren om een rekening voor hem te openen.

En dit is het vervolg daarop. Ik had zijn moeder en de rest van de familie al gezien en gesproken voordat ik contact gehad had met Mario. Hij belde mij zelf op om een afspraak te maken; ik moet me aanpassen aan zijn tijden want hij kan niet zomaar thuisblijven van zijn werk, en de dag dat hij niet gaat werken moet hij naar school.

En daar was ik; tussen de bedrijven door op een zondag middag; hij had ’n paar uur vrij gevraagd en gekregen van zijn baas. Mario zag er goed uit en vooral ook blij. Ik feliciteerde hem omdat hij met een mooie puntenlijst over was naar dit nieuwe schooljaar. Hij had een leuk, druk en vooral ook een zwaar jaar achter de rug en dat kan ik helemaal geloven. De opleiding voor chef-kok vindt hij heel leuk om te doen en met veel zin en energie begint hij dit jaar aan het volgende schooljaar.

Ik kon het toch niet helemaal laten om te vragen hoe het afgelopen was met zijn financiën op de bank in het afgelopen jaar. Soms doe je iets en dan is het maar hopen dat het afloopt zoals je zo graag voor de ander zou willen. Hij straalde en wilde eigenlijk niet eens antwoord geven. Het is wel gelukt, zei hij wat onverschillig. Wat is gelukt Mario? Ik heb wel wat gespaard zei hij.

Mag ik dan weten hoeveel je gespaard hebt of wil je dat niet zeggen waar je moeder en je zusjes bij zijn? Hij draaide en lachte wat en ik werd natuurlijk steeds nieuwsgieriger. Wil je het wel vertellen tegen mij, Mario? Vroeg ik nog ’n keer.

Ja hoor, zei hij toen. Ik heb Q 2000 gespaard in het afgelopen jaar zei hij trots.

Wat heb jij? Vroeg ik omdat ik echt dacht dat ik hem niet goed verstaan had.

Maar hij zei weer: ik heb Q 2000 gespaard.

Ik gaf hem een knuffel en feliciteerde hem; ik kon het bijna niet geloven. 2000 Quetzales is omgerekend € 248 en dat is echt een heleboel geld; maar zeker voor hier. En hij heeft het helemaal zelf met heel hard werken bij elkaar gesprokkeld.

En hoe voel je je nu? Vroeg ik hem.

Ik ben trots, zei hij.

Ik ook Mario, zei ik.

Lieve groet Mieke