Jongens

Lieve Mensen,

Hij is de oudste uit een gezin met vier jongens; vader dronk in het verleden veel alcohol; en moeder wist soms niet hoe ze aan het geld moest komen om de kindermondjes te vullen.Hij stopte na het tweede jaar van de middelbare school; wilde gaan werken om zo zijn moeder een beetje financieel te kunnen helpen. Inmiddels zaten alle drie zijn jongere broertjes al op school. Vader werd opgenomen en is afgekickt. De volgende twee jongens maakten ook de middelbare school niet af; allemaal om moeder te kunnen helpen. De jongste zit nu in de laatste klas van het basisonderwijs; hij zegt dat hij verder wil studeren. Vader is inmiddels afgekickt en het gezin maakt het na een hele lange zware periode weer goed.

Hij is de oudste uit een gezin met vier jongens; ze waren gedumpt door hun moeder bij hun oma.vAlle vier hele goede studenten die niet kunnen stoppen met leren. De oudste is verpleger en heeft computer gestudeerd, is inmiddels getrouwd en heeft samen met zijn vrouw 2 kinderen. De tweede is na zijn diploma van leraar ook nog gaan studeren voor directeur en is nu bezig met rechten. De derde is begonnen aan de opleiding psychologie en de jongste is nu aan het derde jaar verpleging bezig. Daarnaast werken ze ook allemaal om zo zelf een gedeelte van de opleiding te kunnen betalen. Puntenlijsten die klinken als een klok; jongens die elkaar stimuleren en de keuze maken om zo hun toekomst in te vullen.

Hij is de oudste uit een gezin en heeft een zusje; samen wonen ze bij hun moeder. Hij heeft ervoor gekozen om na de eerste klas van het middelbaar onderwijs te stoppen met zijn studie. Hij wilde gaan werken en op die manier ook een financieel steentje bijdragen omdat hun moeder soms zonder werk zat en er dan weinig te eten is. Zijn zusje wil graag verder studeren en hij stimuleert haar.

Hij is nu de oudste van een gezin met 7 kinderen waarvan er al twee uit huis zijn. Zijn jongere maar wel oudste zus woont ook nog bij de familie en is inmiddels alleenstaande moeder met 3 kinderen. Hij wilde stoppen met studeren omdat hij zag dat je met werken geld kon verdienen en met studeren niet. En er moet wel geld binnenkomen als er zoveel monden gevoed moeten worden. Maar hij had wel altijd een droom. Enkele jaren geleden bleef hij voor de tweede keer zitten en heb ik hem zijn laatste kans gegeven. Het leek alsof hij het begreep en het licht opeens gezien had. Hij gaat nu voor het laatste jaar naar de middelbare school; is over met een prachtige puntenlijst. Hij wil medicijnen gaan studeren.

Vier jongens die ieder op hun eigen manier hun toekomst invulden nadat ze op een kruispunt stonden. Ik ken ze alle vier en heb veel met ze gesproken, ook over hun toekomst.

Maar die keuze moeten ze allemaal zelf maken. Ik vind ze ontzettend dapper.

 

Lieve groet Mieke