Vaders

Lieve Mensen,

Hij is vader van drie kinderen; zijn vrouw is ’n paar jaar geleden geheel onverwacht overleden. Hij werkt zoveel hij kan en gelukkig hebben ze een eigen huisje op een eigen stukje grond; zij het van golfplaten op een betonnen vloer. Naast het verlies viel ook een inkomen weg en ondanks dat de mensen hier niet veel geld verdienen voel je dat wel. De oudste kinderen studeren in het weekend en hebben door de week een baantje gevonden. De oudste dochter verdient met halve dagen oppassen op een tweeling zo ongeveer € 20 per maand. Niet veel zegt ze, maar net genoeg om eens wat extra’s te kunnen kopen. De jongste kan/mag nog niet werken en hij zorgt ervoor dat het huisje altijd schoon en opgeruimd is. De was moet met de hand gedaan worden en dat doen ze om de beurt; net als de afwas. We moeten vooruit, want dat is het leven zeggen ze alle vier.

Hij is vader van vier zonen en was heel erg verslaafd. Zijn vrouw stond er altijd alleen voor; tot op het m oment dat hij zich op liet nemen om af te kicken. De jongens werden allemaal gesponsord. Hat was een zware tijd, maar hij heeft het gered. Is helemaal clean en werkt hard om zijn gezin draaiende te houden en daarmee zijn vrouw eindelijk wat rust te gunnen. Hij is dol en trots op zijn zonen, en terecht want het zijn hele goeie en prachtige jongens.

Hij is vader van een groot gezin en kan net wat lezen en schrijven. Hij is er altijd bij om de inkopen te doen met de kinderen. Hij werkt op het land en verdient daarmee zo ongeveer € 2 – € 3 per dag en zijn vrouw gaat elke dag tortillas maken en verdient daarmee ook wat geld. Er moeten elke dag 10 monden gevoed worden en ze hebben helemaal niks van zichzelf alleen de inboedel; 4 bedden en wat bij elkaar getimmerde planken die samen een kast vormen. Er is altijd blijheid in het huis en de kinderen spelen altijd; met niks. Op hun manier zien ze er ook altijd keurig uit; de kleren zij soms wel kapot maar altijd schoon.

Hij is vader van een groot gezin; allemaal dochters. Hij had een zoon die verslaafd was en die voor zijn ogen gestorven is. Hij is er nooit overheen gekomen en is zelf ook aan de drank geraakt en verslaafd. Ik kom hem soms in het dorp wel eens tegen. Altijd is hij vriendelijk en dankbaar dat zijn jongste dochters geholpen worden en iedere keer zegt hij dat hij er alles aan zal doen om van de drank af te komen. Zijn vrouw werkt hard; vooral in de periode dat de koffie bonen geplukt moeten worden. De dochters die al werk hebben helpen allemaal mee om het gezin overeind te houden.

Hij is al ruim 80 jaar oud en woont samen met zijn vrouw en hun tweeling zonen in een klaslokaal van een basisschool. Een van hun dochters woont met haar 2 kinderen ook bij hun. Er zijn al enkele kinderen uit huis. Hij doet zoveel mogelijk klusjes op school; zijn vrouw maakt het sanitair schoon en doet de was als dat nodig is en in ruil daarvoor mogen ze gratis wonen. Zijn dochter heeft epilepsie en de medicijnen worden gesponsord; anders was ze misschien al overleden; ze hebben er zelf echt geen geld voor.

Hij is vader van vier kinderen en is in een van kleine ruimtes waar ze wonen een kleine bakkerijtje begonnen. Hij maakt hele lekkere dingen en verkoopt die op de markt. Zijn vrouw helpt hem daarbij en ook zijn oudste zoon als die vakantie heeft. Altijd zijn ze aan het werk en al sik onverwacht op bezoek kom dan ziet hij wit van het mail. Altijd heeft hij goeie zin en is dankbaar en blij dat zijn kinderen gesponsord worden. maar hij is ook wel zo realistisch dat wanneer zijn kinderen niet meer willen hij dat zegt zodat de hulp aan een ander kind gegeven kan worden.

Zomaar wat vaders van gezinnen in het project. Ik ken ze natuurlijk allemaal. Ze zijn allemaal anders maar willen allemaal hetzelfde en dat is: het beste voor hun kinderen.

Lieve groet Mieke