Einde

Lieve Mensen,

Alles is klaar; elk kind/student kan weer een jaar vooruit met studerenZe hebben allemaal hun nieuwe schoenen, rugzakken, uniformen, gymschoenen – en kleding en alle schoolspullen van potlood tot nieuwe boeken. De haren zijn weer netjes geknipt, maar dat moeten ze in het schooljaar natuurlijk zelf ook nog bijhouden, want vooral de jongens kunnen er met dat nieuwe modekapsel geen heel schooljaar jaar tegen.

75 kinderen in 2018; er vallen soms sponsoren en soms ook kinderen af; twee sponsoren zijn gestopt; een meisje is na haar zwangerschap gestopt; een meisje heeft geen zin meer om verder te studeren; 2 studenten waren in 2017 geslaagd en hebben werk gevonden; een jongedame heeft zelf werk gevonden en had geen zin meer om de school af te maken.

Er komen soms nieuwe sponsoren bij en ook nieuwe kinderen. Voor de studenten die met een beroepsopleiding bezig zijn maak ik soms een combinatie van 2 sponsoren om de kosten zo laag mogelijk te houden en de leerlingen toch de kans te geven om hun droom te kunnen verwezenlijken.

We verwelkomen 3 nieuwe kinderen in het project; twee kleuters die dit jaar voor het eerst naar de basisschool gaan en een jongedame die aan het laatste jaar van de middelbare school begonnen is.

75 kinderen uit 7 verschillende dorpen in Guatemala die gesponsord worden door mensen uit 8 verschillende landen op de wereld. 75 kinderen die in ieder geval de kans krijgen om te studeren, een kans die ze anders nooit gehad zouden hebben. En gelukkig weten de meeste dat zelf ook.

4 Padrinos zijn in deze periode naar Guatemala gekomen om het kind/de jongere die ze sponsoren te bezoeken en dat zijn altijd van die geweldige ervaringen; voor alle partijen maar ook vooral voor mij.

De cadeautjes/kaarten/brieven/foto’s die ik elk jaar persoonlijk af mag geven is ook elke keer weer heel bijzonder om te doen. De blijheid van de kinderen en hun families te zien, is prachtig en ontroerend. De oudste student is bezig met een rechtenstudie en 5 andere jongelui zitten in hun eindexamen jaar van de opleiding. En ze vinden het allemaal (vooral ook ik) jammer dat ik niet bij de diploma uitreiking kan zijn; die is helaas altijd in november. Er zijn enkele studenten die stage moeten lopen dit jaar en dat vinden ze allemaal spannend om te doen; gelukkig helpen de meeste scholen daarbij. Sommige kinderen weten echt nog niet wat ze willen worden als ze “groot” zijn en anderen hebben een duidelijke droom die ze graag uit zien komen. En dat is het mooie, dat is het bijzondere.

Ze volgend allemaal hun eigen pad, ieder op hun eigen unieke manier.

Het enige wat wij als buitenlanders kunnen doen is een kans aanreiken en hopen dat ze die met twee handen aannemen; en dat doen de meesten gelukkig.

Dankjewel allemaal, dankjewel voor weer een jaar sponsoring van zoveel kinderen of het doneren van geld wat weer goed besteed is. Voor Gabriela die elke maand eten krijgt voor haar en haar gezin; voor de medicijnen van Maria om epileptische aanvallen te voorkomen; voor de waterfilters die alle gezinnen weer hebben; voor de bril van Kimberly; voor het toch nog kunnen betalen van sommige studies terwijl de sponsoring gestopt was. Het is zo bijzonder om dit te mogen doen, elk jaar opnieuw.

De motivatie en de veerkracht die sommige jongelui/families hebben is echt geweldig; zo inspirerend.

Dankjewel allemaal voor het vertrouwen; ook namens al die 75 kinderen en hun families.

Lieve groet Mieke