Onderwijs

Beste Mensen,

 

Na al die jaren snap ik nog steeds niet goed hoe het schoolsysteem in Guatemala in elkaar zit. Voor mij, als Nederlandse, zit er weinig logica en structuur in en lijkt het niveau ook erg laag. Een van de kinderen liet mij met trots iets zien toen ik de eerste keer op bezoek kwam en ik had moeite om enthousiast te reageren. 13 jaar en een boom geknutseld van crêpe – papier.

Plaatjes uitgeknipt en in de boom geplakt. Een ander kind dat in groep vijf zit en geen antwoord kan geven op de vraag hoeveel 4×5 is. Uniformen die voor dezelfde school weer opnieuw aangeschaft moeten worden omdat de nieuwe directeur vind dat het ruitje van de rokken dit jaar anders van kleur moet zijn.

Een andere leerling die geen jaar over mag doen omdat (weer een nieuwe directeur op die school) vind dat hij maar naar een andere school moet; hij wil geen zitteblijvers want die worden allemaal van school gestuurd.God mag weten wat voor reden die goeie man daarvoor heeft; maar het is zo en niemand die er iets tegen kan doen.

Op de basisschool in het dorp verderop waar nogal wat van de kinderen in mijn project naar school gaan is er een ochtend en een middagschool, met ieder hun eigen directeur of directrice die ieder zelf uit maken welk uniform er gedragen moet worden in het nieuwe schooljaar; zowel in de klas als voor de gymles. Dus alle nieuwe kleren die vorig jaar aangeschaft zij kunnen misschien dit jaar niet meer gebruikt worden. Zo is het en niet anders. Iedereen doet daar aan mee en zo niet dan worden er bij voorbaat al punten in mindering gebracht op het rapport. Kinderen die vorig jaar een gewoon wit shirt met de gymles mochten dragen moeten misschien dit jaar een grijs shirt aan met het logo van de school er op.

Die zijn dubbel zo duur want de directeur of directrice heeft wel iets afgesproken met degene die die shirts levert om daar zelf ook wat aan te kunnen verdienen. Iedereen doet mee en niemand protesteert, je bent kansloos in deze en de regering doet ook niks. Een van de kinderen moet het schooljaar overdoen en niemand weet waarom. De leerkracht zegt dat hij wel intelligent is maar dat de directrice geen uitleg geeft; het is zoals het is.

Er is ook niet echt een regel voor de schoolspullen; elke leerkracht kan zelf uitmaken wat hij of zij de leerlingen mee laat brengen in het nieuwe schooljaar. Voor hetzelfde leerjaar maar dan op een andere school in een ander dorp kan het zomaar zijn dat de kinderen een heel andere lijst meebrengen als we inkopen gaan doen. Een lijst die soms veel duurder of goedkoper uitvalt. Op een school moet een van de kinderen elke maandag een spijkerbroek en een witte blouse met lange mouwen aan; de rest van de week gewoon een donkerblauwe broek met een witte blouse met korte mouwen. Leg mij maar uit waarom. De gewone blauwe trainingsbroeken kunnen effe zijn, met een wit biesje aan de zijkant van de pijpen of met twee witte biesjes. Ik vraag iedere keer welke we moeten hebben want ik wil natuurlijk niet dat ze al in de min staan met de punten voordat ze beginnen.

Het ene kind moet een pak toiletpapier met 4 rollen meenemen en het andere maar een rol voor een heel schooljaar. Misschien gebruiken de leerkrachten ook wel het toiletpapier wat door de leerlingen meegebracht wordt, wie weet. Het is echt ongelooflijk; het verbaast me ieder jaar weer.

Maar hoe dan ook; elk kind is weer trots als we de rugzakken; schoenen, uniformen en de schoolspullen gekocht hebben. En ze zeggen allemaal dat ze hun best gaan doen in dit nieuwe schooljaar, en dat menen ze ook. En van allemaal krijg ik als we klaar zijn een dikke knuffel en bedanken ze mij weer van harte voor alles wat ze gekregen hebben.

En dat menen ze ook; ook de moeders.

 

Lieve groet Mieke