Nora

Lieve Mensen,

Twee jaar geleden heeft Nora haar verhaal verteld en mocht ik het met toestemming op de site plaatsen. Vorig jaar heb ik zelf een verhaal geschreven over haar en op de site gezet. Om even op te halen: Nora wilde graag een andere studie volgen en met veel donaties had ik voor het eerste jaar alle geld bij elkaar en kon Nora aan haar nieuwe opleiding, haar droom, beginnen.

De familie van Nora was het eerste gezin wat ik dit jaar bezocht heb en afgelopen week had ik een afspraak met Nora gemaakt omdat ik natuurlijk graag wilde weten hoe het afgelopen jaar geweest is voor haar; ook wat betreft de financiën. We hadden vorig jaar een rekening geopend en daar had ik Q 10.000 op gestort en zij had zelf de verantwoording voor dat geld. We hadden afgesproken dat ze alle rekeningen moest bewaren en alle uitgaven op moest schrijven. Dat vond ze natuurlijk heel spannend want behalve dat het een enorm groot bedrag was, wist ze ook nog niet wat ze in het jaar tegen zou komen. Ik ook niet, maar ik kon niet voor mijn vertrek alles voor haar regelen. En ik vertrouwde haar en ik vond ook dat ze leeftijd had om het te kunnen. En ik heb me niet vergist.

We zijn gezellig samen naar een leuke plek gegaan en iets gedronken. Nora had alles bij; een schrift waarin ze alles opgeschreven had en waarin ze alle nota’s bewaarde. Alles op datum en met uitleg wat het precies was en waarvoor. Het zag er allemaal keurig netjes uit. De bankafschriften had ze bij en ze vertelde dat ze het toch wel heel spannend had gevonden om te doen. Nora heeft een fantastisch jaar achter de rug. Ze straalde en straalt helemaal als ze verteld over de opleiding en hoe ze het allemaal vindt. Deze opleiding is haar op het lijf geschreven. Ze moet eind februari weer stage lopen en kan bijna niet wachten tot ze daaraan mag beginnen. Zoals ik vorig jaar al verteld had kan ze met dit diploma op best veel plaatsen terecht. Ze kan in een apotheek gaan werken; bij bejaarden; bij een huisarts en in een ziekenhuis. Ze vertelde dat ze het liefst in een privékliniek wil gaan werken. Het allerliefste in een apotheek vertelde ze, maar dat is hier niet geheel ongevaarlijk. Er is een kassa met geld en iedereen kan er natuurlijk binnen lopen en om het geld vragen, wat je als je bedreigd wordt heel graag geeft. En je zult er ook zelf voor moeten zorgen dat al het geld weer terug in de kassa komt; wat soms kan betekenen dat je jaren moet werken zonder plezier van je salaris te hebben. In een ziekenhuis ben je binnen; is geen geld en er staat altijd iemand met een enorm groot geweer bij de ingang, wat in sommige gevallen wel een beetje af kan schrikken maar wel voor een bepaalde veiligheid zorgt.

Haar keuze staat dus vast en als haar stage goed verloopt kan ze waarschijnlijk meteen na het behalen van haar diploma op die plaats blijven werken. Het liefst zou ik zelf naar haar diploma uitreiking gaan in juli; lijkt me geweldig om daar bij te zijn. Ze schijnt een van de beste leerlingen te zijn op school; de leerkrachten hebben heel veel met haar op en dat geloof ik heel graag. Nora is een hele leuke jongedame; netjes, beleefd, vriendelijk, eerlijk, bescheiden en trots.

Ze heeft alle toetsen en examens gehaald; heeft niet een keer iets over hoeven doen.

Het werk wat ze afgelopen jaar deed naast haar studie (zorgen voor een bejaarde vrouw) heeft ze niet meer want deze mevrouw is terug gegaan naar de U.S.A. en komt waarschijnlijk niet meer terug. Dus gaat ze weer op pad voor ander werk. Ik heb wel gezegd dat haar studie op de eerste plaats moet komen; leuk en goed dat ze wil werken, maar het belangrijkste is op dit moment haar studie.

Ik ben trots op Nora; op de manier waarop ze alles zelf geregeld heeft in het afgelopen jaar en op de manier waarop ze haar studie volgt. Met zo een enorme dankbaarheid en toch zo bescheiden. Je zou zo iemand maar aan je bed krijgen als je zorg nodig hebt; Nora is iemand die met zoveel liefde met mensen werkt en zo enorm dankbaar is voor de kans die ze krijgt om haar droom te kunnen verwezenlijken; daar heeft ze zelf soms geen woorden voor. Ik ben elke dag blij zei ze tegen mij; ik bid elke avond om alle mensen die mij geholpen hebben te bedanken.

Het was zo bijzonder om met Nora ergens naar toe te gaan en samen te praten; vooral naar haar te mogen luisteren. Nora is een van de kinderen in mijn project die mij ontroert; die mij eraan herinnert waarom ik dit allemaal doe. Nora is zo de moeite waard.

Lieve groet Mieke