Moeders

Lieve Mensen,

Ze is moeder van 10 kinderen en samen met haar man hebben ze een prachtig gezin. Als de “voordeur” opengaat dan voel je liefde in heel het huis. Niemand roept of schreeuwt; iedereen wacht geduldig op zijn of haar beurt. Als ik voor een van de kinderen een cadeautje af mag geven van de Padrinos dan staan alle andere kinderen er omheen; afwachtend en benieuwd wat er in zal zitten. Blij voor degene die het krijgt en niemand zeurt waarom hij of zij niets krijgt. Alles gaat van hand tot hand en wordt tot in detail bewonderd. De ouders stimuleren hun kinderen om goed hun best te doen op school en het ziet er altijd netjes, schoon en opgeruimd uit.

Ze is alleenstaande moeder van twee kinderen en werkt zoveel als ze kan om het hoofd boven water te houden. Elke jaar woont ze ergens anders met haar kinderen en heeft ze een andere baan. Haar oudste zoon is gestopt met school en werkt elke dag om op die manier een steentje bij te kunnen dragen aan de dagelijkse kosten en de huur van de kamer die ze moeten betalen. Er is nooit geld om iets nieuws te kopen, want er moet elke dag ook eten op de plank komen.

Ze is moeder van 7 kinderen, waarvan een tweeling die inmiddels het huis uit zijn. Haar man drinkt regelmatig en zelf werkt ze zoveel als ze kan om het allemaal draaiende te houden. De kinderen die Padrinos hebben doen goed hun best en worden door hun moeder gestimuleerd om de kansen die ze krijgen ook te pakken. De oudste die gesponsord wordt werkt elke dag van de week om zijn moeder een beetje te helpen en een gedeelte van zijn studie zelf te betalen. De oudste dochter heeft inmiddels een baby en woont ook in het huis met haar vriend en kind. Het is er een grote rotzooi , het is er nooit opgeruimd en soms ruikt het naar ik weet niet wat.

Ze is alleenstaande moeder van vier kinderen. Ze heeft een relatie gehad en heeft er na een tijd toch voor gekozen om alleen voor haar kinderen te zorgen. Ze is altijd aan het werk en is redelijk streng voor haar kinderen en stimuleert hun enorm om de kansen die ze krijgen ook met twee handen aan te pakken. Ze houdt alles in de gaten en ze hebben alle vier hun eigen taak in het gezin. Een echte knokker is het.

Ze is moeder van een aantal kinderen en heeft een man die heel wat jaren ouder is dan zijzelf. Ze had zich laten steriliseren nadat ze 5 kinderen had gebaard, maar er werden tot ieders verrassing nog 3 kinderen geboren. Een van hun zonen ging in de bergen werken en is op de terugweg vermoord en elk jaar blijft de kerststal langer staan omdat juist hij zo dol op kerstmis was. Een hardwerkende vrouw die haar kinderen leert om dankbaar te zijn voor de kans die ze krijgen dat ze kunnen studeren.

Ze is moeder van een groot gezin en een aantal jaren geleden is haar man plotseling overleden. De drie jongste dochters werden al ondersteund met hun studies. Door een modderstroom moesten ze verhuizen naar de andere kant van het dorp; verloren ze alles wat ze hadden en verzekeringen zijn hier niet. De oudste is nu afgestudeerd en kan wat geld bijverdienen om zo wat bij te dragen in de kosten en de tweede is na dit jaar ook klaar met haar studie. De oudste dochter woont ook met haar kinderen bij de familie en iedereen helpt mee in het huishouden.

Zomaar wat moeders van de gezinnen in het project. Een ding hebben ze allemaal gemeen; ze hebben niemand een wasmachine of een gasfornuis en ze willen allemaal het beste voor hun kinderen. Dat weet ik zeker, want ik ken ze allemaal. Ze zijn enorm sterk en ik bewonder ze allemaal.

Lieve groet Mieke